Brendon-Heinst-0290

Maya Fridman


Datum:
Locatie:
4 jun 2023
van Gogh-kerkje Zundert
Deuren:
Start:
15:45
16:00
 

Maya Fridman, geboren in 1989 in Moskou, Rusland, is een getalenteerde jonge kunstenaar die in Nederland woont.

Vanaf haar vroege jaren als cellospeler werd Maya erkend als een wonderkind en werd ze onder de hoede genomen van de Stichting van Yuri Bashmet, waar ze deelnam aan verschillende tv- en radioprogramma’s. Tijdens haar studie aan het Moscow State College of Music, genoemd naar Alfred Schnittke, werd ze bekroond als de eerste prijswinnaar op het International Festival of Slavic Music naast vele andere gerenommeerde onderscheidingen.

In 2010 is Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze studeerde bij professor Dmitry Ferschtman. Hier heeft zij op 10 juni 2016 cum laude een masteropleiding succesvol afgerond.

Sinds negen jaar treedt Maya regelmatig op in Europa, in gerenommeerde podia als het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ, TivoliVredenburg en de Vereeniging.

Maya heeft verschilende albums uitgebracht. De opname van haar eigen bewerking bewerking van Prokofjevs opera The Fiery Angel voor cello en piano, waaraan ze samenwerkte met pianist Artem Belogurov kreeg internationale bijval en werd door het Amerikaanse tijdschrift Stereophile uitgeroepen tot “… het beste kamermuziekalbum dat ik in 20 jaar heb gehoord”. In 2019 bracht Maya Canti d’inizio e fine van componist Maxim Shalygin uit, met lovende kritieken. Het album werd gekozen voor de Volkskrant’s “40 beste albums van 2019”.

Maya was in 2018/2019 musicus-in-residence bij Gaudeamus. In 2018 werd ze genomineerd voor de Grachtenfestival Prijs en in 2019 won Maya de felbegeerde Dutch Classical Talent Award. Voor seizoen 2020/2021 was ze Artist in Residence bij TivoliVredenburg.

Scotland’s Story

Rapalje

VerpleegThuis

Teun Toebes